Gastblog: Samen kom je verder…

E.M. Offringa 20-1-2020 10:29
Categorieën: Blogs

Het einde van het jaar of het begin van een nieuw jaar, is vaak het moment om te reflecteren voor de meeste mensen. Reflecteren is voor mij een continuproces, maar door de vraag een blog te schrijven werd ik extra getriggerd om mezelf een spiegel voor te houden en mijn vak PMO onder de loep te nemen. Om inspiratie op te doen voor dit blog, heb ik allereerst de blogs van mijn collega’s erop nageslagen. Ik werd geïnspireerd door de gereedschapskist van Joyce. Want hoe mooi heeft zij omschreven dat we als PMO’er een hele set aan tools hebben die we kunnen inzetten. Dus hoe zou ik deze tools nu kunnen inzetten? Denk denk denk ping: wat zijn de omstandigheden waarbinnen ik mijn gereedschapskist het beste kan inzetten?

PMO’ers die nog steeds gezien worden als veredelde secretaresse?
Inmiddels heb ik alweer een jaar of 8 ervaring in de ondersteuning van projecten. Mijn gereedschapskist is behoorlijk gevuld met methodieken zoals Prince2 en Agile, maar ook heb ik een kritisch oog voor alles wat er binnen projecten gebeurt en een scherpe neus om knelpunten te herkennen. Dit alles is heel mooi, maar mijn grootste reflectie van 2019 is wel dat je afhankelijk bent van de projectleider of programmamanager die je ondersteund of je wel alles uit je gereedschapskist kunt halen en inzetten. Hoe fijn is het als je door een goede samenwerking je kwaliteiten kunt inzetten en je gereedschapskist kunt vullen? Nog steeds zijn er projectleiders die een PMO’er zien als een veredelde secretaresse, maar gelukkig zijn er ook projectleiders die wel snappen hoe het werkt en tegen andere projectleiders zeggen dat ze niet snappen hoe je een project kunt draaien zonder PMO’er!

Als PMO’er kom je echt tot bloei door een goede samenwerking
Als PMO’er ben ik de rechterhand van de projectleider en wat voel ik me goed als de samenwerking zo verloopt dat mijn raderen gaan draaien, er een hoop lampjes gaan branden en ik uit mijn gereedschapskist creatieve oplossingen kan toveren en kritisch kan zijn op datgene wat er gebeurt. Een functieprofiel is fijn om als leidraad te gebruiken, maar dat is niet het enige wat ik daadwerkelijk doe. Ik bespreek graag als rechterhand met de projectleider wat er moet gebeuren en wie welke kwaliteiten kan inzetten om dit te realiseren. In deze tijd van veel informatie en digitaal communiceren, vind ik het mooi om te zien dat je als PMO’er pas echt tot bloei komt als je een fijne samenwerking hebt, waarbij je allebei je kwaliteiten in kunt zetten.

blog_image:article_buroc5_15795129195e257457be85b.jpg:end_blog_image Deze gastblog is geschreven door Elise, werkzaam als PMO'er bij het CAK.

Reageer