Gastblog: PMO - Nog een afkorting? Of zit er meer in...

Door: E.M. Offringa 6-9-2018

Categorie├źn
:
Blogs,

Ik werk als projectmanagement ondersteuner. PMO wordt dit ook wel genoemd en als afkorting wordt het wat abstract. Maar wat is het nou precies? Want een takenpakket, een profiel kan je een hoop vertellen, maar wat doet een PMO-er nu precies? Dat is toch veel leuker om te vertellen. Ik kan vertellen over ITIL, IPMA, Agile, Bisl of elke andere methodiek. Maar dat is een proces, heel interessant maar niet voor niets standaard. Wat maakt PMO? Dat is het mensenwerk.

Want als PMO-er werk je met je projectmanager(s). Met 1 of meer projectteams met daarin technische collega's, communicatie collega's, boekhouders, accountmanagers en misschien een contractmanager. Mogelijk een jurist en een programmamanager. Een stuurgroep en ga zo maar door. Een hele diverse groep collega's met specifieke kennis, ervaring en natuurlijk de mens zelf: het eigen karakter. Als PMO werk je samen, met en tussen een diversiteit van mensen en de daarbij behorende veranderingen. Alles beweegt om je heen; het project gaat van fase naar fase, maar ook de organisatie en de wereld draait maar door. En natuurlijk je eigen leven, wat altijd vol dynamiek is. Dus wat is de smeerolie van een project? Flexibiliteit en kracht. De PMO-ers die ik heb leren kennen zijn stuk voor stuk collega's waar ik heel erg trots op ben. Sterke, slimme professionals die niet egocentrisch of machtsgericht zijn, maar ondersteunend en feilloos kunnen werken met een diversiteit aan collega's. Geen wonder dat ik daar alleen maar trots op kan zijn. Een PMO-er is iemand die (meestal) taakgericht werkt, maar de meeste ondersteuning zit 'm altijd in de 'zachte kant'. Het mensenwerk: anticiperen, vooruitlopen zonder zichtbaar te zijn, eigenaarschap van het project op zich nemen, niet in de schijnwerpers staan maar wel alles regelen. En natuurlijk al die projectmanagers op de rails houden.

We gaan er vaak te makkelijk vanuit dat alles geregeld is, alles 'loopt'. Maar vaak is er iemand die hiervoor zorgt en dat is de PMO-er. Een onnavolgbare kracht en onmisbare schakel in het proces en een sleutelfiguur in het succes van een project. Ik vervul deze functie nog altijd met veel plezier!

blog_image:article_buroc5_15362218355b90e28b45cb8.jpg:end_blog_image

Deze gastblog is geschreven door Boudewijn Duijvesteijn.