Gastblog: Van Secretaresse naar PMO, ik heb de stap genomen!

Door: E.M. Offringa 27-3-2019

Categorieën
:
Blogs,

Aan mij is gevraagd om een gastblog te schrijven, dat is superleuk maar ook best lastig. Wat schrijf je wel en niet en waarover schrijf je wel en niet? Allereerst zal ik mezelf kort voorstellen: Mijn naam is Daniëla van Ernst, ik ben 47 jaar en moeder van twee volwassen zoons, woon in Huizen en werk via buro C5 bij NS Treinmodernisering (NSTM) in Haarlem sinds oktober 2017.

Op zoek naar meer verdieping in mijn werk
Voor mijn opdracht bij NSTM, heb ik jaren gewerkt als Management Assistent/Directiesecretaresse bij diverse bedrijven, vooral in de Railwereld. De laatste jaren begon ik mij steeds meer te verdiepen in de inhoudelijke ondersteuning, in plaats van alleen maar secretariële taken uit te voeren. Managers waren hier erg blij mee en zagen hiervan de meerwaarde. Zelf vond ik het meer een uitdaging om ook betrokken te zijn bij de inhoudelijke zaken. Toen ik in 2017 werd gebeld door buro C5 voor de opdracht bij NSTM als PMO, heb ik daar wel even over na moeten denken. Durf ik de stap te zetten om volledig als PMO aan het werk te gaan? Kan ik dat? Weet ik al voldoende over projecten om de juiste ondersteuning te bieden? Na een goed gesprek met buro C5 en met hun vertrouwen in mij op zak, ging ik op gesprek bij NSTM en werd binnen een kwartier aangenomen. Wat een overwinning! Maar wat spannend ook… Nu, na 1,5 jaar, voel ik me als een vis in het water. Opdrachtgever tevreden, buro C5 tevreden en bovenal ben ik zelf ook zeer tevreden.

Als PMO’er ben je direct betrokken bij de inhoud
In een notendop ondersteunt een secretaresse voornamelijk op het gebied van agendabeheer, organiseert en notuleert. Als PMO’er ben je direct betrokken bij de inhoud en veel meer bezig met het opstellen van rapportages, dashboards en planningen. Daarnaast is agendabeheer iets dat ik erbij doe om de projectleiders te ontlasten. Ook notuleren is iets wat ik veel doe, maar op technisch inhoudelijk niveau en vaak in het Engels. Dit lijkt een secretariële taak, maar is het niet. Een secretaresse zonder inhoudelijke kennis kan niet op dit niveau notuleren en betrokken zijn. Ik heb veel Europese Aanbestedingen genotuleerd en dit blijkt erg handig te zijn in het na-traject. Discussies met leveranciers over afspraken die wel/niet afgesproken zijn, worden weerlegt in de notulen. Het is bijzonder leuk om bij EU-aanbestedingen betrokken te zijn. De dynamiek tussen leverancier – inkoop – engineering is een bijzonder fenomeen en daarbij is het goed om als PMO’er de afspraken goed vast te leggen en het proces te bewaken. Met een glimlach en een beetje humor iedereen de goede kant op krijgen, is iets waar ik sterk in ben.

Ik ben blij met mijn overstap van secretaresse naar PMO’er
Het was de juiste keuze om deze overstap te maken. In de afgelopen 1,5 jaar heb ik enorm veel geleerd over Prince2, SCRUM en JIRA. Trots ben ik op het vak PMO! Wat een mooie kansen om als ondersteuner projectkennis en technisch inhoudelijke kennis op te doen en om het team (of teams in mijn geval) te ontlasten en te sturen in het volgen van processen. Ik raad het PMO-vak iedereen aan!

blog_image:article_buroc5_15536868845c9b61641952f.jpg:end_blog_image 

Deze blog is geschreven door Daniëla, werkzaam bij NS als PMO'er